Sky light
A confession of an allergy sufferer
Sabtu, 24 September 2016 {0} | Leave a comment ?

-this is no medical advice, just talking from experience as an allergy sufferer myself-

Bile org cakap pasal resdung, or pantang makan samada yg melibatkan gatal atau asthma atau migrain.. Macam2 benda aku nak cakap. Tapi aku xperlu cakap banyak2, sebab hakikatnya dia sendiri kena belajar pasal ape yg dia boleh atau xboleh. Setiap orang merasa sakit yg berbeza tahapnya, walupun nama penyakitnya sama.

Bile orang cakap kesian kat aku yg nampak macam semua benda aku takleh makan...
Aku xterkata apa, walaupun sepatutnya aku explain kat dorg pasal condition aku.

Actually,
Jenis allergy aku.. More based on frequency more than quantity..
Sesetengah org yg lain, makan sikit pun dah kena cari ubat, cari hospital..
Tapi aku.. Asalkan aku tak menghadap setiap hari, insyaallah aku okey. And also make sure aku avoid time aku stress, physically (like musim sukan or musim orientasi) or mentally (musim study etc)

Mak ajar aku satu benda.
Selagi buleh makan, makanlah. Kalau xleh tu, sabar dulu nanti makan kat syurga.

Well, allergy ni (and actually most penyakit) berkait dgn mental dan emosi.
Means kalau kau slalu negative thinking, moody, stress,, jangan mimpilah nak baik cepat.

Suatu masa dulu, aku takleh makan satu apa pun. Cili, yg mmg on the top list to avoid.. Telur, ayam -kata org berkait dgn resdung. Roti- gluten. Peanut butter, chocolate,
sayur2 sejuk - kata org bawa angin..
And list goes on.
Kau rasa apa yg aku makan time tu?? Aku pon xingat dah wei.

Macam mana aku overcome?
Restraint people, time kau tgh sibuk badan pun stress tinggal kan lah semua benda. Aku ingat ade satu time tu aku makan bubur atau sup je, lebih kirang tiga bulan kott aku makan macam ni..
Kalau teringin sangat, makanlah.. Tapi beringat, jangan makan banyak, dan jangan makan berturut-turut (semalam dah makan, hari ni makan lagi, esok makan jugak) Sayang, awak tak kesiankan perut tu ke?

Mmg banyak benda yg aku avoid. Like, at the time aku cuma banyak makan nasi dgn daging atau telur sahaja.

Tapi bile kau dah tenang,, dah balik rumah, dah cuti sem... Well, mestilah nak makan masakan mak ye tak?

//eippakulupaapaakunakcakapttgmulaintroducebalikalergenkau...

Sikit2 la kawan. Mula dgn makanan yg paling ringan dalam list alergen kau. Perhatikan quantity dan frequency.. Agak2 hati senang badan pun ringan je terima benda tu.. Proceed next level..
And then define balik, makanan mana yg boleh, mana yg boleh in moderation, mana yg langsung tak boleh.

Skrg ni, aku okey je kalau makan telur, ayam even setiap hari.. But aku still pilih sayur.. Avoid peanut.. Milk, cheese, ice cream (lactose intolerance) aku ambik paling bnyak 2xseminggu -selalu avoid juga.. Cili,, hmm still a.no-no,, memandangkan org masak nasi goreng selalu letak cili, aku bertahan je,, like selang dua hari makan yg xde cili.
Seafood? Mmg xmakan hari2 la weii, dah sahih keluarga aku xmakan, i should avoid too, sekali sekala la kan.... Roti? Aku mmg kurang makan roti, so setakat ni belom try lagi makan roti sebanyak tahun lepas

Ni dah masuk hostel semula,, jenuh nak fikir apa aku makan semalam dan apa aku nak makan esok.

Ps, nak tahu knp aku mkn bubur dan sup saja boleh baikk?  Sebab kolagen--> xreti nak cerita pnjang, korang boleh google ttg GAPS diet and ttg leaky gut.

Post ni aku merapu meraban tgh malam. Aku bukan doktor, sekadar bercakap dari pengalaman.

Satu lagi, bile seseorg tu tgh nak mghadap apa yg dier alergik, jangan lh dihalang sangat sedih dier.. Ingat kan je, kau boleh ke mkn ni? Kadang2 bila dia kompiden, okey je.. Kalau dier gatal jugak,,, boleh korang nk cakap padan muka tp plis still support dier, bantu dier, beri dier ruang.. Supaya allergy reaction dorg boleh lega.







CREDITS
Themes by Apis
Sidebar by Wana
Backgrounds : Nana
Others : Wanaseoby