Posts

Self; jihad and dakwah

Hyep, assalamualaikum ! Its night night talk (random) time!

So hey jihad and dakwah are two things related to each other right. Kau tahu tak.. Jihad dan dakwah ni mudah sebenarnya. Kau doakan orang ke arah kebaikan, itu satu dakwah. Kau kerahkan kaki kau untuk tetap berjalan ke kelas walaupun masyaallah penat semalam bergusti dgn assignment, report.. Bukan sekadar report untuk lab tapi report utk recent event and such... Fuhh..

Tapi kan.. Ikut severity laa. Kalau nampak orang tu tengah rogol orang, takkan nak doa saja? Mesti nak belasah orang tu dan selamatkan mangsa, ya tak? Itu dakwah
Kalau kena samun, mesti nak fight back demi harta kita yang dia rampas tu enn. Itu pula jihad.

Tapi yang paling payah jihad dan dakwah ni apa?
Bila hati tak rela. Bila hati lalai. Bila hati kecundang.
Dan kita biar diri kita tenggelam dalam maksiat.
Even sekecil-kecil maksiat.. Like, ignoring studies. Procrastinating. Borak benda bukan2 dgn bestie. Karok tak hingat. Gossip artis. Viral.
Yeah.. Time bua…

Terkenang ; suatu mimpi

Hye, assalamualaikum.
Semalam.. Kawan lama aku comment kat satu post ig. Aku post gamba aku tutup muka. Gamba tu kabur, and nampak cincin cantik yg adik aku belikan. Cincin tu bentuk star and warna agak2 emas, tapi cincin beli kat pasar je tak sampai rm10. Disebabkan gamba tu kabur, tak nampak bentuk star kat cincin tu, just nampak kaler gold gitu je..
Pastu kawan aku tu tanya, dah tunang ke? 😂😂😂
Aku macam tak boleh move on dengan soalan ni...

Tetiba, pagi ni aku teringat..
Time sekolah menengah dulu.. Aku selalu mimpi kahwin dengan crush aku. Tapi bukan scene naik pelamin ke  scene akad nikah ke.. Tapi scene kitorg duduk berdua berbincang kat satu tempat (tempat tu public, tapi time tu kitorg berdua je yg ade kat siti) then datang pegawai agama tangkap kitorg khlawat kononnya.. Haha, a bit hilarious. Act, aku tak tau pun kitorg kahwin ke tak sebab nanti mesti akan ada org back up kitorg, maksudnya kitorg settle cara baik la then xde la kena tahan ke apa..
Sampai sekarang aku still…

Self; mission

Aku hilang diriku
Sementara mengejar dunia

Dan aku cari, carii
Cari diriku
Cari hatiku
Cari semula Tuhanku..

Cari diriku
Cari hatiku
Cari semula Tuhanku

Ya Allah...!

😭😭😭😭😭

//whenpastsinsarehauntingyou //missionfreeof### //betapajujurnyaakudenganbelogni. //tapiallahsuruhsimpandiam2dosa2kita //halantaraakudandia //thekeyisdoa. //doasenjatamukmin

Random; nighttalk

Hye korang semua.. Assalamualaikum.

Saje nak tanya khabar korang.
Aku tgh xleh tido ni. Padahal mata dh pedih, kepala tak nak tido. Aihh..

Aku ada bend nk beritakan kat orang..

Tapi,,
Biarlah perubahan tu betul2 tsabit, betul2 kukuh dulu, barulah kita buat shout out ye tak?
Takut nti orang dok tengok, satu hari kite terbabas org cakap mcm2 pulak... Kan xsedap didengar..
Huhu

Sem baru dah mula. Tapi minggj pertama ni masyaallah..
Kebosanan tu bukan sekadar melanda je, tapi menggigit!! Punyalah bosan sampaikan asyik tidooo jeeerrrr

Hahahahahahahah

Kbye, tu je setakat ni.

cerpen; eksperimen

hyep. sembreak ada lagi 8 hari. aku kebosanan. dalam aku menaip kontrak cinta kita,  aku ada merapu pasal satu cerita ni. cerita ni pada asalnya, aku tulis sebab nak ekpres kekurangan diri sendiri. like benda yg pelik2 tu actually ... then, entah kenapa aku publish.. mungkin sebab taknak serabutkan draft, tapi sepatutnya aku boleh delete je betul tak? aku gune tajuk post "eksperimen" sebab idea untuk cerita tu, ialah something yg aku tak pernah buat, ianya macam tajuk yang berat (?) yang pasti, sebab ia bukan cerita cintan-cintun. so the cerpen itself is an eksperimen.
http://irene24434adler.blogspot.my/2017/01/eksperimen-1.html
permulaan cerita ni, aku nak ekspres kemalasan yang ada dalam diri aku, and bila sampai part kat padang pasir tu, aku actually menghukum diri sendiri, "kemalasan seperti ini balasannya neraka", or so it went. then, entah kenapa aku sambungkan dengan - actually yg kat padang pasir tu time dier koma.- you know stories they told about orang yg…

#random

Dah lebih 10 hari tak wasep dgn dier.
Rindu mmg rindu..
Tapi nak merasa jugak dier yg wasep kite dulu..
Dier kata nak ajak jumpe kat reunion lah apalah..
Tanya kat grup, sape free nak reunion hujung minggu ni, xde plak yg respon...

Kalaulah aku betul2 kuat.. Aku sisihkan terus xnak contact2 dah. Huhu

Hati ni berbelah bagi...

Esok aku nak follow kakak aku gi mid valley. Ade sale bata katanya.. Sape nak jumpe aku? Haha, mana tahu ade sesiapa antara korang nak jumpe dgn blogger picisan ni...

Ya Allah, jadikanlah aku seorang yg ikhlas dan istiqamah.
"Hehehe, gurau je, alaa"

-bukan dapat apa pun kalau bersedih dan mengungkit

-rindu.. asyik berangan je saat2 meniti hari2 bersama.. dgn husband figures yg ada depan mata aku, dapat ke aku mengecapi yg terbaik ?
yakinlah dan berdoalah.

-walaupun aku kat sini still, aqua timez menemani malam2 aku yg mana2 aku susah nk tido.
video tours dorg menarik. persembahan dorg sangat wow. xsabar tunggu video tour nara 2016.

-aku ni poyo je dier betul2 nak kat aku. satgi kalau jodoh ke lain, malu je..

-padah poyo konon ade fans. sampai kat sini pun, benda first aku buat sebaik dapat wifi.. lepas check insta, check cbox. 😂😂😂

#mixedfeelings #rindutanahair #fokussayangku